Location: Waterkloof Heights Shopping Center, Waterkloof, Pretoria, Gauteng
Description: The brief for this space was to provide 4 treatment pods, a reception counter, showers and a tanning room in a space that was unusually long and narrow. In order to fit the elements into the space, a curvilinear (amoebic) design approach was taken to avoid sharp corners and long corridors. The white floor, walls and ceilings lend a serene atmosphere, while the sweeping counter and meandering shelves add to the inviting flow of the space. The treatment pods, that punch through the ceiling and are enhanced by recessed lighting, form a meandering passage to the back of the shop. This provides a sense of privacy and subtly divides private and public spaces. The spa utilises the pods for colour therapy; each pod is individually lit up in different colours to stimulate different senses during treatment.